Nenoliedzami, šampanietis ir slavenākais un izsmalcinātākais no dzirkstošo vīnu saimes, kura tradīcijas ir vienas no senākajām Pasaulē. Unikālā un neatkārtojamā augsnes un mikroklimata sintēze ir apstākļi, kas ļauj cilvēkiem radīt šos šedevrus, kam grūti atrast konkurentus. Lai palīdzētu izvēlēties vai saprast vadlīnijas, bez kurām lielākā daļa izvēļu ir eksperiments, centīsimies izskaidrot šampanieša un Šampaņas provinces būtību.
Šampaņas province ir neliels vīnkopības reģions, kas iedalās 4 definētos apgabalos, kur katrā no tiem ir atšķirīgs augsnes sastāvs un mikroklimats. Grand Cru ciemati un to apkaimes ir īpaši izceltas, jo tieši tur mikroklimats un augsne atšķiras no pārējām vietām provincē un ir īpaši izcili.
Montagne un Valee de Reims (izrunā – montaņ de Rens) ir vīna dārzu kopums, kas atrodas kā ap Reimsas pilsētu, tā arī apskauj nogāzes pauguru, kas atrodas uz dienvidiem no tās. Tur, pārsvarā tiek kultivētas Chardonnay vīnogas un viens no labākajiem reģiona Pinot Noir, kur uzdevums sajaukumos, ir sniegt tiem eleganci, miesasbūvi (body -angl.) un izsmalcinātību.
Noteikti nogaršojiet Veuve Clicquot, kas ir starp varenākajiem namiem Šampaņā, kura darināto šedevru vēsturiskais stils ir par pamatu izmantot Pinot Noir, kas ļauj darīt pilnmiesīgus šampaniešus. It īpaši jāizceļ Veuve Clicquot Vintage un grandiozais La Grande Dame.
Cote de Blancs – jau nosaukums norāda, ka vēl vairāk uz dienvidiem esošais apgabals ir izteikti veiksmīgs “gaišajiem” jeb gaišo mizu vīnogām (Chardonnay). Tās ir zemes ar īpaši kaļkainām augsnēm, kas ļauj sasniegt izcilu mineralitāri un noturēt vīnos svaigumu, kas izpaužas caur skābuma līmeni, kas ir neatņemama šampanieša burvības sastāvdaļa. Šampaniešus, kas darīti tikai no gaišām ogām sauc par Blanc de Blancs.
Viens no izcilākajiem šī stila paraugiem ir slavenais Ruinart Blanc de Blancs, kas darīts pirmajā oficiāli dibinātajā namā 1729.gadā. Chardonnay ir Ruinart rokraksts un stils, kas šodien nav bieži sastopams, jo Chardonnay no trim vadošājām šķirnēm tiek audzēta vismazāk.
Vallee de la Marne – provinces rietumu daļa, kur vīna dārzi izkārtojušies Marne upes krastos. Tur visvairāk kultivētas tiek Meunier šķirnes ogas, kas atbild par augļainajām niansēm šampaniešos un krēmīgo tekstūru garšā.
Katrs nams ik gadu rada 2 vai 3 kvalitātes līmeņa šampaniešus:
Non Vintage – nama “vizītkarte”, kas raksturo vēsturisko stilu un šķirnes jeb to kombināciiju. Šajos sajaukumos ir vīni no dažādiem ražības gadiem tāpēc uz etiķetes neparādās kāds konkrēts.
Vintage – “neplānota izcilu apstākļu sakritība” kā saka paši francūži, kas ļauj konkrēto gadu izcelt uz pārējo fona. Šie ir pretstats iepriekš minētajiem, jo tiek darīti tikai no 1 konkrēta gada vīniem, izturēti krietni ilgāk un minami kā viens no veiksmīgākajiem pirkumiem starp šampaniešiem. Īpaši jāizceļ Moet&Chandon Grand Vintage 2006, kas ne vien simbolizē liela nama iespējas labāko vīnogu selekcijā gandrīz katru gadu, bet arī meistarību šampaniešu veidošānā.
Cuvee Prestige – “creme de la creme” jeb katra nama flagmanis, virsotne, kura radīšana ir prestiža jautājums un savu varenāko zemju vai vīnu prezentācija. Šie parasti ir tie, kas demonstrē šampanieša kā stila varenību. Darināti tikai izcilākajos gados no izcilākajām vīnogām. Šampaņā ir tikai 2 nami, kas rada 100% tikai Vintage Cuvee Prestige. Un viens no tiem ir slavenais Dom Perignon, kas nosaukts leģendārā Benediktiešu mūka Pjēra Periņjona vārdā.
Un protams viena no izcilbas virsotnēm Šampaņā, kur arī tiek darīti tikai Cuvee Prestige kategorijas šampanieši ir KRUG. Nams, kur gadu no gada tiek sajaukti izcilākie vīni no plašajiem rezerves krājumiem, kas ir vieni no lielākajiem.